Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Gânduri din celulă

Vă invităm să citiţi aceste randuri de o profunzime aparte ale lui

Sergiu Mocanu :

————–

– Este cineva aici? Au-u-u! Este cineva…?
– Nu, nu este nimeni.
– Slavă Domnului că aud o voce. Deci, totuşi, este… Slavă Domnului!
– Da nu-L mai slăvi atâta, că nici El nu-i!
– Dar, tu…? Tu, cine eşti?
– Eu nu-s.
– Şi eu…?
– Tu? Mă faci să râd. Nici tu nu eşti.
– Şi atunci, cine este?
– Nimeni.
– Bine, bine. Nu sunt eu, nici tu, nici… nici…. nici Altcineva. Dar această cvaziinexistenţă ce este?
– Nimic. Adică nimicul pe care îl stăpâneşte Nefiinţa, într-un cuvânt, eu.
– Aşadar, tu eşti! Tu eşti Nefiinţa!
– N-am zis că sunt… N-am zis că sunt Nefiinţa. Am spus că Nefiinţa, adică eu, stăpâneşte Nimicul. Ceea ce, fii de acord, este un pic altceva. Dar dacă tu vrei să crezi că eu exist, că eu sunt Nefiinţa n-ai decât. Tu nici asta nu eşti.

Aşadar, m-am pomenit într-o cursă. Într-o cursă mare întinsă de el. El, despre care ştiu multe şi, în acelaşi timp, nu ştiu nimic. El este Prinţul, stăpânul acestei lumi. Ce-am zis?! Aceste-i lumi?! Această lume…, adică eu încă sunt aici, nu dincolo, aşa cum mi s-a părut.

Nu, nu pot deduce aşa, dintr-o dată, că eu sunt aici şi nu dincolo. Aşa cum nu pot constata cu certitudine, că el este aici sau că suntem împreună dincolo. Pentru că el – Nimeni, el – Nefiinţa, nu este nicăieri. Deci, este o absurditate să spun că noi împreună suntem într-un loc anume. Sunt prins… sunt prins în căpcana lui. Această căpcană este deznădejdea, o imensă deznădejde, care mă înghite ca o mlaştină.

Eu deznădăjduiesc, eu săvârşesc un păcat, unul dintre cele mai grele păcate. Dar…, dar…, eu pot săvârşi păcate numai aici, nu şi… Sunt salvat! Eu sunt viu, pentru că numai aşa pot păcătui şi ispăşi păcate… Mă grăbesc, m-am precipitat în zădar. Întâi, că sunt încă sub imperativul unui păcat capital, doi, că-mi lipseşte ceva foarte important, ceva fără de care dincolo pot fi, aici nicidecum.
 
Vasul! Unde-i Vasul?! Cum de nu mi-am dat seama…?! Cum de nu mi-am dat seama că-mi lipseşte trupul?! Iată de ce vorbeşte el aşa cu mine. El ştie ceva. El ştie că Vasul este spart. Şi eu de ce nu ştiu. Eu ar fi trebuit să ştiu… Aşadar…, pe de o parte, păcătuiesc deznădăjduind, deci sunt aici, pe de altă parte, nu am trup, deci sunt dincolo. Cum ies din labirintul acesta, Doamne?

– Uită de numele Lui şi te ajut eu.
– Cine?
– Eu. Nimeni – condrumeţul tău spre nicăieri.
– Tu ai auzit totul? Eu am vorbit cu voce tare? Nu, nu am nevoie de ajutorul tău.
– Cum zici. Nu insist. Atât doar, că am vrut să-ţi propun o afacere.
– Nu fac nici un fel de înţelegeri cu tine. Vreau să-ţi fie clar acum şi pentru totdeauna. Eu nu fac nici o afacere cu tine.
– Ceea ce spui tu, seamănă mai mult cu un exerciţiu de autosugestie, dar, mă rog, îţi doresc succes. Vroiam doar să-ţi spun să mergi să-ţi ridici Vasul. Păcat de el, nu-i nici prea vechi, nici prea uzat. Are şi el o fisură nu prea mare, care cu puţină imaginaţie…
– Fac. Fac orice afacere. Fir-ar al dracului de încurcătură! Fac orice înţelegere, numai întoarce-mi vasul.
– Sigur, sigur. Ţi-l întorc imediat. Mai frumos decât a fost. Ţi-l întorc concupiscent.
– Cum? Ce mai e şi asta?
– A-a-a, fleacuri! Mai atrăgător, am vrut să spun. De fapt, asta şi era afacerea. Tu le spui tuturor, că ar fi o prostie să creadă că eu exist, iar eu îţi restitui Vasul lustruit, strălucitor şi demn de admirat. Abia acum o să începi să trăieşti cu adevărat. Ai avut un Vas obişnuit, acum, vei avea unul concupiscent.

M-am trezit. Am visat coşmarul acesta de mai multe ori de când stau singur în această celulă. „Concupiscent…?!” „Concupiscent…?!” Ce-o fi însemnând acest cuvânt? DEX-ul mi-a rămas pe birou. Ţin minte c-am vrut să-l deschid în dimineaţa zilei când am fost răpit. Da, anume răpit! S-au năpustit asupra mea în plină stradă, mi-au sucit mâinile şi m-au urcat cu forţa într-o maşină. M-au adus aici, pe strada Bucuriei 14, la Departamentul Servicii Operative alMinisterului Afacerilor Interne. Ţin minte că am fost bucuros, într-adevăr, când am aflat că bandiţii, care m-au sechestrat, sunt şi poliţişti, şi că nu m-au dus în pădure, la vreo carieră părăsită sau mai ştiu eu unde. Cel puţin unul dintre ei era foarte nervos, vorbea foarte agitat cu cineva la telefon spunându-i că atâta timp cât în Chişinău e „bardak”, el nu poate să-i scoată marfa din vamă. Tot timpul m-a privit foarte nervos. Când i-am sugerat să se calmeze, a trântit cu pumnul în masă şi a strigat că din cauza mea îi nervos. Din cauza unora ca mine, care „au călcat în picioare stema statului, blea…”

M-am trezit. Sunt treaz. Mi-i frig şi tremur. Sunt transpirat. Iarăşi am febră. Am observat că, de obicei, fac febră spre dimineaţă. Mai drept zis, am aflat mai târziu că atunci când aveam febră era dimineaţa.

„Concupiscent…?!” Poate să-l întreb pe gardian? Am tresărit la gândul acesta. Nu, nu pentru că gardianul ar putea să nu ştie răspunsul – aici nici o idee nu este absurdă, dar nu ştiu de ce toate sunt subversive.
 
În primele zile, când încă nu mă învăţasem să mă orientez în timp după anumite semne, am avut imprudenţa să-l întreb pe un gardian cât e ora. „Ultrajul” mi-a fost iertat, dar am fost avertizat să nu mai fac provocări, că pot da peste „unul mai rău” şi o s-o păţesc.

„Apă, apă, apă de izvor, nici „capurile” nu vă dor, nici de pi…dă nu vi-i dor!”,   asta-i vocea gardianului care, în aşa fel, ne anunţă să ne pregătim pentru „kipeatokul” de dimineaţă. Acest „energizant” natural este servit de două ori pe zi şi, pe lângă faptul că este singura sursă de căldură, mai serveşte drept reper de timp. Pe la ora prânzului mai dau ceva gastronomic, dar eu nu am avut încă niciodată curajul, până acum, să mă uit la conţinutul străchinii, pe care gardianul o punea pe „kormuşkă”.

Beau „kipeatokul” cu înghiţituri mari şi îmi pun în ordine temele la care o să mă gândesc. Vorba e că cea mai mare parte a timpului, trebuie să stau treaz în picioare într-un spaţiu de 2,5 metri pătraţi, în care se mai află căldarea care serveşte drept closet şi un coş de gunoi. Celălalt spaţiu, îl ocupă „patul” de beton acoperit cu scânduri. De la aceste scânduri, mi-am făcut deja câteva răni. Trebuie să stau în picioare. Întâi, pentru ca să mă mişc. Apoi, pentru ca să nu-mi fac şi alte răni.

Gândurile mele acum sunt mai ascultătoare. După mai mult timp în care au zburdat pe unde au vrut, am reuşit să preiau controlul asupra lor. Nu pot spune că am redevenit stăpânul lor de altă dată, dar, cel puţin, nu mă stăpânesc ele. Ştii ce fac? Pe cele rele le alung ca pe nişte câini turbaţi, pe cele bune le încălzesc la piept ca pe nişte pisici somnoroase.

Era prin ’67 sau ’68… În orice caz, încă nu aveam televizor în casă. Mămica a cumpărat de la Chişinău un dispozitiv care proiecta nişte vederi pe perete. Dacă nu greşesc, dispozitivul se numea diascop, iar vederile – diafilme. De pe diafilmele celea erau proiectate pe perete scene din poveşti şi povestioare, care mai de care. Îmi plăcea la nebunie să stau iarna lângă sobă, să privesc, dar şi să ascult din gura mămicii  istorioarele povestite de ea cu har de mare povestitor.
 
De obicei, a doua zi după ce mămica pleca la şcoală, adunam copiii din mahala şi le povesteam eu, deja, istorioarele, modificând textul dup bunul meu plac atâta cât îmi permitea imaginaţia mea de copil romantic şi dornic de a face lumea mai bună.

Unul din acele filme, era despre un copil pe care îl chema Gavroche şi care, în timpul Comunei din Paris se furişa printre baricade, strângea muniţiile de la ostaşii răpuşi şi le aducea comunarzilor. M-a impresionat eroismul acelui băiat aşa de mult, încât am necăjit-o rău pe maică mea punând-o să-mi povestească de zeci de ori istoria aceia. De fiecare dată, trăiam cu speranţa că, de data asta, Gavroche va supravieţui. Am plâns de fiecare dată când Gavroche murea, până când, într-o zi, am decis să-i schimb eu destinul, să-l salvez. Am sustras cadrul în care eroul meu zăcea însângerat la pământ. L-am nimicit. După care, am alcătuit un text în care Gavroche era viu, creştea mare şi salva lumea.

Copiii din mahala erau, oarecum, dezamăgiţi de faptul că finalul povestirii mele nu-şi găsea confirmarea pe ecran. Dar, întrucât tot ce era mai interesant începea tocmai din acel moment, treceau uşor peste acest insignificant „accident”.
 
Mămicii i-a plăcut mult „diversiunea” mea şi ori de câte ori mă surprindea cuprins de febra creaţiei mele precoce, îmi zâmbea cu o „complicitate” atât de intimă şi sinceră, încât, şi până acum, atunci când „comit” câte un text reuşit simt privirea ei binecuvântătoare.

Demult nu mi-am amintit această istorie splendidă din copilăria mea. După atâţia ani, probabil, evenimentele ce au precedat arestul meu, dar şi detenţia, au făcut ca aceste amintiri să fie defulate din subconştientul meu cu atâta elocvenţă. Aşa sau altfel, după ce l-am salvat de-atâtea ori pe eroul copilăriei mele, acum mă salvează Gavroche veghind împreună cu maică mea oră de oră asupra nesomnului detenţiei mele, alungând disperarea care mă pândeşte din orice colţ al acestei celule reci.

Pisicuţa mea tresare brusc şi o zbugheşte undeva zbârlită, iar mintea-mi este încolţită, în aceiaşi clipă, de canii ce stau la pandă să mă muşte dureros ori de cate ori reuşesc să sfidez cu tupeu singurătatea.

Va urma.

Realizat: Daniela Bodrug

19 comentarii

  1. BASA

    La Multi Ani Domnul Mocanu! Dumnezeu sa va aiba in paza si cit mai curind sa se faca dreptate, pentru a va vedea in plina forta, luptind pentru dreptate, liniste si pace in tara pro-europeana Moldova! Tara are nevoie acum de politicieni ca dumneavoastra ! Multa rabdare si curaj! Va sustinem in tot ceea ce faceti!

  2. Sergiu Mocanu s-a exprimat extraornar pe 2 iunie, cand Voronin ia prelungit arestul: maine voi fi liber, intreaga tara se va simti libera…
    Textul de pe blog este intr-adevar formidabil.
    TARIE SI CURAJ DOMNULE MOCANU!!!!!

  3. Alex

    La multi ani dle Sergiu Mocanu!Tarie si curaj!Criminalii vor raspunde pentru toate!

  4. Johny

    La Multi Ani Domnule Sergiu !!! Sanatate si rabdare, in curind Voronin va fi in locul dvs.

  5. Ruslan

    La multi ani dl. Sergiu!! Cu mindrie shi durere scriu aceste cuvinte:
    Mindrie – de taria shi patriotismul demonstrat
    Durere – de prostia in care traim azi shi o impartashim cu totzii!

  6. Konstant

    La Multi Ani ,dragul nostru, Sergiu! Sa -ti dea Domnul sanatate si forta- libertate pentru toti care sufera pentru viitorul tarii noastre! Vom fi mereu alaturi de tine si familia ta! cu drag:toata fam.Ciobanu-Padova-Italia…

  7. Cristina si Dorina

    La multi ani! E stiut faptul ca un om cu spirit liber poate fi mai liber decat altul aflat “in libertate”! Suntem sigure ca personalitatea, gindirea unui om nu pot fi strivite si inhibate de nimeni si nimic decat daca acesta singur nu o doreste. Va dorim multa sanatate si putere sa luptati pentru idealurile dvs! Daca tatal nostru, Gheorghe, ar fi acum in viata, cu siguranta, v-ar incuraja si v-ar sustine optiunile in materie de eliberare a constiintei nationale.
    Felicitari din toata inima!

    Cinstea-i lauda, dar patimeste. (Juvenal)

  8. Domnule Mocanu, nu am avut încredere în dumneavoastră niciodată.
    La 7 aprilie ați stat umăr la umăr cu un om foarte apropiat mie, iar el mi-a confirmat că ați încercat să opriți pe tineri, ca aceștia să nu mai vandalizeze. Că ați fost unul dintre puținii oameni raționali de acolo. Eram sceptic…
    Ultimele evenimente m-au făcut să-mi schimb părerea despre dumneavoastră. Oamenii mai greșesc în viață, eu(dacă-mi permiteți) v-am iertat greșelile.

  9. Curiosul

    La multi ani! Off Domnule Mocanu….platiti pacatele ca va-ti unit cu Voronin la timpul vostru. Imi este mila de Dumneavoastra si nu inteleg de ati facut ce ati facut. Oare o slujba de stat, niste frigarui cu comania si poate promisiuni sa faceti un business cu haita lu’ “tatucu” fac sa sati in puscarie si cu copiii refugiati? Sunteti foarte destept si in acelasi timp foarte prost. Eu totusi sper ca lucrurile bune care le-ati facut pina acuma sa acopere tot raul cu care a-ti fost partas. As vrea sa va vad santos si liber intr-o zi.

  10. Profir Zaharia

    Draga Sergiu!
    Compatimesc mult suferintele tale din locul unde te afli acum.Nu stiu ceas putea face ca sa ti se slabiasca suferinta……….Esti jertava unor situatii rusinoase,dar cred si sper sa se limpezeasca lucrurile cat mai curand.Curaj si esti un simbol national,intodeauna team admirat fiind mindru ca team cunoscut.

  11. Ion

    Draga Sergiu,

    Te felicit din suflet cu ziua ta de nastere. Cu parere de rau nu esti in libertate, dar nu socoti asta ca un handicap, ci ca pe o jertfa pentru viitorul copiilor nostri, inclusiv, si ai mei. Robii din noi mor incet, dar deja 20 de ani au fost parcursi. Cum la inceput ai fost in transee pentru visul de libertate, asa este momentul de fata si fiecare din cei ce incearca sa-ti anuleze meritele, daca ar face, “nu ar reflecta”, ar actiona ca si tine, atunci nu am avea nevoie de inca 20 de ani.
    Draga Sergiu, iti doresc multa sanatate, ca curaj ai, si te asteptam cu nerabdare printre noi.
    Al tau bun prieten,
    Ion

  12. Catinca

    La multi ani, draga Sergiu !
    Incerc sa-mi imaginez cum suferi si cred ca suferinta ta se amplifica de la gindul ca sotia ta sufera inzecit .
    Am vazut-o de citeva ori si am incercat sa-mi imaginezi dimensiunile suferintei ei .. este imposibil sa-ti imaginezi asa ceva. Sper ca Dumnezeu sa aiba grija de familia ta si sa va ajute sa iesiti sanatosi si mult mai tari din aceste incercari dure.
    Se spune ca ” ceea ce nu ucide, caleste”.
    Catinca

  13. corector

    La Multi Ani Dle Sergiu. Sanatate si puterea de care a-ti dat dovada sa se intreiasca! Va doresc izbanda!
    Cu respect,

    Adrian

  14. Ion Druta

    Dnl. Mocanu,
    permiteti-mi şi mie să vă felicit cu ziua de naştere. Îmi pare rău
    că într-un aşa context trebuie să o fac, totuşi sper ca mesajele de încurajare
    şi îmbărbătare a tuturor celor de mai sus cât şi ale mele să vă întărească inima.
    Nu mai puţin o felicit şi pe soţia dvoastră pentru că are un astfel de soţ curajos şi puternic
    cu care trebuie să se mândrească şi să mulţumească lui Dumnezeu pentru el.
    În ţara aceasta mai rău, decât răul în care este, nu poate să fie, de aceea nu ne rămâne decât
    să depunem tot efortul ca să fie mai bine.
    Domnul să ajute ca cât mai curând familia Mocanu să se reântregească. Rămâneţi la fel de puternic precum sunteţi.

  15. La multi ani draga Sergiu!!! Sa-ti dea domnul tarie si putere! Sanatate si curaj!!! Tie si familiei tale ,pentru Nadejda, Roman si Adrian sa va fie Domnul alaturi ca sa reusiti sa invingeti aceste mari nedreptati abatute
    asupra Voastyra ,dragii nostri .

  16. Laura

    La multi ani D-nule Sergiu Mocanu!!!va admir foarte mult si consider ca societatea noastra are nevoie de mult mai multe personalitati ca D-voastra.Sunteti un exemplu pu noi toti.rabdare…inca putin si se va face si pe aceste meleaguri dreptate!!!!

  17. jics

    frate te sarut te sting in brate

  18. frate te sarut te sting in brate .mai sunt oameni in moldova

  19. Sergiu Corobca

    La multi ani cu intirziere!
    Ma bucur nespus pentru LIBERTATE! Tara are nevoie de Dumneavoastra, dar nu in ultimul rind Romika si Andrian!
    Noi avem nevoie de ei! Mult Curaj si forte noi pentru a lupta!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*