Mulți dintre politicienii noștri sunt găgăuți la cap

Orice ar bâlbâi liderii de la Comrat despre caracterul legal și pașnic al referendumului din 2 februarie, acțiunea este una ostilă aspirațiilor europene ale cetățenilor Republicii Moldova și va avea consecințe de lungă durată pentru găgăuzi.

Este adevărat că moldovenii sunt divizați în probleme de ordin geopolitic și au păreri împărțite în ceea ce ține de Rusia, România sau Uniunea Europeană. Moldovenii, însă, nu sunt divizați în atitudinea lor față de găgăuzi, ba mai mult chiar, ceea ce unii moldoveni, mai sovietizați, ar putea să le ierte, cu multă ușurință, rușilor, niciodată nu le vor ierta găgăuzilor.

În 1990, moldovenii de toate culorile „geopolitice” s-au unit și le-au dat o lecție găgăuzilor. Constatăm acum, cu surprindere, că acea lecție le-a fost de folos concetățenilor noștri din sudul republicii doar pentru 24 de ani. Deci doar 24 de ani le-a trebuit găgăuzilor ca să-și înăbușe frica, să-i trădeze din nou pe concetățenii lor și să încerce iarăși să facă jocuri cu rușii peste capetele moldovenilor.

Așa cum vă spuneam, există moldoveni care ar putea pleda pentru același lucru pentru care ați votat dumneavoastră, respectabilă minoritate etnică, dar nici cel mai bleg moldovean n-o să vă ierte vouă ceea ce ați făcut duminica trecută! De ce? Simplu, chiar banal de simplu – „Ceea ce îi este permis lui Cezar, nu-i este permis măgarului.” (sper să n-o luați literalmente, că nici Cezar nu-i rus).

Citește mai mult…