Sergiu Mocanu

"Totuşi, se poate!"

Regret lipsa de timp pentru “Timpul” lui Tănase

Vreau ca articolul dânsului să-l citească cât mai multă lume.

O să vă spun mai târziu DE CE…

 constantin tănase:

Cine şi pentru cine a lucrat în actuala campanie electorală

Acum, când campania electorală îşi coboară drapelele – pentru majoritatea partidelor, în bernă -, doresc să vin cu unele mărturisiri despre fauna noastră jurnalistico-politică, mărturisiri care, dacă le-aş fi făcut mai înainte, ar fi putut dăuna „cauzei”. Am luat între ghilimele ultimul cuvânt fiindcă la noi, „la Moldova”, în accepţiunea jurnaliştilor şi a politicienilor „cauza” exprimă realităţi diferite. Dacă pentru un jurnalist naiv cauza înseamnă ceva foarte romantic şi metafizic legat de Patrie şi Neam, pentru politicieni „cauza” înseamnă ceva foarte concret, legat de voturi multe, funcţii înalte în stat şi bani mulţi. Bieţii jurnalişti nici nu realizează că, servind „cauza”, servesc de fapt interesele politicienilor, de regulă, fiinţe foarte pragmatice, lucide, păroase şi mincinoase.

Campania electorală din acest an este una compromisă, ratată. Trebuie să recunoaştem că politicienii normali şi serioşi au pierdut partida, deoarece nu au reuşit să transforme cele două luni de campanie într-un spaţiu al dezbaterilor publice. Adevăratele probleme ale acestei ţări au fost substituite golăneşte cu subiecte legate de mafie, unire cu România şi a doua limbă de stat. Jurnaliştii, luaţi aparte, ca „persoane fizice” şi instituţii de presă, au devenit ostatici, victime ale Politicului. Încă din vară era clar că lucrurile vor evolua în această direcţie. Războiul în junglă încă nu începuse, dar fiarele sălbatice îşi dregeau deja glasurile. Încă din vară era clar că „referendumul nu va trece”, că Marian Lupu va fi sacrificat pe altarul Alianţei, că Mihai Ghimpu va fi forţat să zboare cu helicopterul, că Serafim Urechean va fi torturat cu sondajele, că Vlad Filat va deveni primul contrabandist din zona Balcanilor de Vest, că tema unirii cu România va fi lăsată pe seama neînfricatei V. Pavlicenco, că principalul mafiot al ţării va fi Vlad Plahotniuc, iar jurnalistul care i se va vinde lui Plahotniuc va fi subsemnatul. Eram în România, într-un (foarte) scurt concediu, când într-o seară, o dulceaţă de jurnalistă de la Publika tv m-a găsit şi m-a întrebat „colegial” de ce TIMPUL face parte dintr-o schemă mafiotă, alcătuită de Serioja Mocanu, care, fiind botezat la bătrâneţe de părintele Borşevschi, nu a mai avut şansa unei relaţii cordiale cu Dumnezeu. Atunci am înţeles că startul electoralei e dat, şi e dat de alţii, nu de acei care trebuie. Din acel fierbinte august, Moldova a fost băgată într-o campanie politică urâtă. Având o anumită experienţă jurnalistică (şi politică), am înţeles că va trebui „să… manevrez”, fiindcă răspund nu numai de imaginea mea, ca jurnalist, dar de imaginea unei instituţii de presă şi a unei echipe de jurnalişti… Ajunşi aici, să întrerupem pentru un moment firul amintirilor…

…Adevărurile sunt bune când sunt dezvăluite la timpul potrivit. Vorba vine despre omul de afaceri Vlad Plahotniuc, pe care presa noastră l-a consacrat cu numele „controversatul”. Marţi, la „M1”, Serghei Mocanu, fostul activist (raional) de partid comunist, fostul lider frontist şi prieten (fin de cununie) al lui Iu. Roşca, fostul autor de articole elogioase din „Ţara” la adresa mareşalului Antonescu, fostul membru al partidului lui M. Snegur, fostul aspirant la funcţia de lider al Partidului Liberal, fostul consilier cu „misiuni speciale” al lui Voronin ş.a.m.d., a atacat, în maniera sa dezgustătoare de mitocan bancagiu, publicaţia TIMPUL, acuzând-o că ar fi „vândută mafiotului Plahotniuc”. Poate nu e cazul, dar insist: în atmosfera de inchiziţie comunistă, TIMPUL, lansat în anul când la putere a venit Voronin, a fost un fel de bastion al rezistenţei anticomuniste. Trebuia să treacă ceva timp ca să se vadă clar ce importanţă au avut TIMPUL şi echipa de ziarişti de la această publicaţie în menţinerea credinţei moldovenilor că, totuşi, comunismul poate fi învins. Atunci, în acei ani, am fost singura publicaţie care s-a încăierat la modul serios cu mafia. Anume atunci am fost atacaţi personal de Voronin, eram daţi afară din orice sediu pe care îl găseam, umblam ca ţiganii cu şatra de la o adresă la alta… Unde era atunci Serghei Mocanu? La preşedinţie era, consilier cu „misiuni speciale” al lui Voronin. În context, îmi apare imaginea tristă şi tragică a lui Gr. Vieru… Niciodată n-am vorbit despre aceasta, dar acum am să spun… Venea deseori la mine la redacţie şi se plângea la ce încercări e pus fiul său, Călin. Astăzi pot să deschid o paranteză. Şi în această paranteză aş vrea să încapă şi femeia de afaceri Eugenia Duca, o altă victimă a „consilierului cu misiuni speciale” al lui Voronin. Indivizi instruiţi de „consilieri cu misiuni speciale” ai lui Voronin intrau în localul al cărui patron era Călin Vieru, fiul lui Gr. Vieru, aruncau pe jos pliculeţe cu narcotice, apoi imediat apărea poliţia… Şi… Şi bietul Vieru, ca să-şi salveze fiul, era şantajat de Voronin să compună un nou imn al R. Moldova. Nu numai eu ştiu cât de mult a suferit Gr. Vieru din această cauză, nu fără concursul lui Mocanu, actualul valet al lui V. Ţopa, fost „coleg de afaceri” cu V. Plahotniuc şi „administrator” al finanţelor Familiei Voronin…

Acum acest individ mă acuză că aş face parte din „mafia lui Plahotniuc”. Fanii lui Mocanu mă întreabă pe diferite forumuri „de ce nu-l critic pe Plahotniuc?”, că dacă nu-l critic înseamnă că sunt „vândut” acestuia. Ce poate să răspundă un om normal la această inepţie? Ce poţi să-i răspunzi unui suferind mintal care zice că dacă n-ai zburat niciodată în cosmos înseamnă că eşti duşmanul progresului tehnologic!?

Calculul lui Mocanu şi al patronilor lui (Voronin şi V. Ţopa) a fost pe cât de simplu, pe atât de murdar şi cinic: Noi ne facem interesul, declarăm, chipurile, război contra mafiei (Plahotniuc) şi toată presa va fi silită să ne susţină, în caz contrar, noi vom acuza presa de complicitate cu mafia. Vă daţi seama, dragi cititori, că eu, ca jurnalist şi ca director de ziar, a trebuit să aleg – ori sluga mediatică a mafiei lui Mocanu, ori acuzaţiile de complicitate cu „mafia lui Plahotniuc”… Am ales a doua, fiindcă multe umiliri pot suporta, numai nu cea de „ziarist al lui Mocanu”, cum au păţit-o alţii…

Cititorul atent la ceea ce scrie TIMPUL îşi aminteşte, probabil, că, în pragul actualei campanii, noi ne-am asumat un anume comportament editorial: TIMPUL nu va ataca nicio componentă a Alianţei pentru Integrare Europeană. Înţelegem şi partea vulnerabilă a unei astfel de poziţii, dar a trebuit să alegem: ori o facem pe independenţii şi echidistanţii, ajutându-i astfel pe comunişti să distrugă Alianţa, ori acceptăm unele mici „probleme de imagine”, dar venim în faţa cititorului nostru cu un mesaj pro-Alianţă clar şi univoc. Am ales a doua variantă, procedând după principiul medicilor – să nu dăunăm. Sigur că această poziţie ne-a limitat „marja de exprimare”, am închis ochii asupra unor lucruri mai puţin plăcute din activitatea Alianţei, dar, repet, această limitare a fost moralmente asumată de echipa noastră. Mie personal, de exemplu, nu putea să-mi placă faptul că în această campanie electorală PLDM s-a deplasat simţitor spre centru-stânga. Deşi înţeleg că, tactic şi strategic, PLDM a procedat corect. Nu mi-au plăcut nici atacurile permanente ale V. Pavlicenco asupra Alianţei, dar am… înghiţit şi am tăcut, pentru a nu dăuna… Când îmi permiteam chiar şi cele mai inocente critici la adresa unor componente ale Alianţei, ele erau mereu comentate la NIT în aşa fel de parcă eu aş fi fost omul comuniştilor.

Am spus-o şi o mai repet: nu-l cunosc pe acest Plahotniuc şi chiar dacă el o fi fiind Muma-Pădurii, nu înseamnă automat că Mocanu este Făt-Frumos. Eu încerc să judec matur şi responsabil. Alianţa este singura alternativă, iar din Alianţă face parte şi Lupu, nu numai Filat, Ghimpu şi Urechean. Toţi, absolut toţi – şi oficialii europeni, şi Traian Băsescu, şi oamenii responsabili din R. Moldova – leagă viitorul R. Moldova de existenţa Alianţei, iar Alianţa fără Lupu nu poate exista. Aşadar, ce facem? Îl ascultăm pe „inocentul” Mocanu şi distrugem Alianţa? Sau îl aducem pe Mocanu în parlament ca să facă Alianţă cu prietenul său Voronin?

Eu, de exemplu, nu pot fi tovarăş de drum şi de idei cu mafia lui Mocanu. Consider cu toată sinceritatea că acesta e un provocator politic, plătit, care-şi ia solda pentru mizeriile pe care le face. Duminică vor avea loc alegerile, Mocanu nu va trece în parlament şi de luni va intra acolo unde i-i locul: în bine meritatul şi definitivul anonimat. Eu voi exista şi după data de 28 noiembrie. Şi, de aceea, nu vreau să-mi fie ruşine că exist.

Cred că, prin acest text, am răspuns parţial la unele întrebări ale cititorilor mei, inclusiv la aceea de ce nu-l critic pe V. Plahotniuc. Pe V. Plahotniuc nu-l critic până nu mă voi convinge personal că el e mai mizerabil decât Mocanu…

Dar există oare în R. Moldova vreun individ politic mai mizerabil decât Serghei Mocanu? El, vândutul vânduţilor, e persoana care să dea note presei şi jurnaliştilor – care şi cui s-a vândut? Mă uitam la el la emisiunea de la „M1”, cum a încercat să-şi bată joc de toţi, inclusiv de colegul meu Gh. Budeanu. La o emisiune a participat şi dna V. Pavlicenco care, ascultând inepţiile lui Mocanu, a tăcut. Ea, „înfocata unionistă”, nu a înţeles că atunci când se urcă Basarabia pe cruce şi cuie pentru ea se pregătesc, noi, dacă tăcem, ne facem vinovaţi prin această tăcere.
Va trece şi această campanie electorală. Ştiu, bolşevicii nu vor mai dicta în Parlamentul Basarabiei. Asta înseamnă că, de luni, suntem obligaţi să ne lămurim: cine şi pentru cine a lucrat în actuala campanie electorală.

26 comentarii

  1. Osoianu Iurie

    Scrisoarea a VI

    …Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii *
    Toţi gebiştii, toţi bandiţii, comuniştii şi toţi hoţii
    Toţi acei numiţi “patricii” şi toţi lacomi de avere
    Toţi dorind să sugă singe prin seringile puterii
    Căci e clar, ca bună ziua, nu avem de mult elită
    Avem doar nomenclatură, într-o ţară ostenită
    Avem doar fluid ce curge, din partide în partide
    Masa asta nesătulă, plaga asta ce ne frige
    Pre-a făcuta-ţi neamul nostru de ruşine şi ocară …**
    Jumătate din Moldova a fugit de Voi din ţară
    Au rămas doară bătrînii si copiii ostatici
    Tineretul care tace sugrumat de poliţişti.
    Prea furata-ţi fără frică, fără grijă de nimic
    Aţi lăsat în urma Voastră peisaj cosmic, pustiit
    Şi acum aveţi nevoie iar, ca glasul să V-il dăm
    Să venim încet ca boii, tot pe Voi să Vă votăm?!
    Toată astă lupăraie care părul îşi schimbă des
    Iar se vrea instaurată în fotolii moi de şefi !…
    Toţi mancurţii, rusofonii, trădătorii şi mişeii
    Se visează peste noapte c-au ajuns la cîrma Ţării
    Voi acei hapsîni şi lacomi mai puneţi la îndoială
    Că odată şi odată Vă vom cere socoteală
    Că odată şi odată cineva o să Vă-ntrebe
    Că de unde-aveţi palate şi oficii şi hotele?
    Şi de unde-aveţi canale, radiouri şi ziare
    Pe cînd gloata- nu privelişti, nici de pîine astăzi n-are
    Voi ce inventaţi dosare şi le-nchideţi pentru bani
    Ce luaţi ultima suflare ca impozit din ţăran.
    Au, de ce în ţara Voastră sunt chiar şi miliardari
    Pe cînd Ţara mea produce doar sudoare de ţăran
    De ce-i încă sărăcie pîn-la sapa cea de lemn
    Pe pămîntul ce-i asemeni cu grădina din Edem
    Voi care aţi scos din Ţară avioane şi ţigări
    Voi ce de-aţi putea aţi vinde chiar şi stelele din cer
    Oare chiar Voi nu-nţelegeţi, şi chiar nu Vă este teamă
    Că va naşte Ţara asta un nou Ţepeş- Lăpuşneanu
    Oare nu Vă este teamă de a gloatelor furie
    Ce o ţineţi priponită cu-n lanţ dur de sărăcie
    Oare în trufia Voastră ne aveţi pe toţi de proşti
    Credeţi că furia gloatei e ceva delicios?

    Şi mai am o întrebare către cei din Alianţă
    Cum de-aţi omorît în oameni chiar şi visul la speranţă
    Şi de ce Voronin asăzi nu se află-n puşcărie…
    -Corb la corb nu scoate ochii- doar se-mpart din ciugulire
    Unde-s legile lustrării, unde-i deprivatizarea ?!
    Aţi promis cu-n an în urmă… Vă dăm marea, Vă dăm sarea
    Unde-s cele miliarde ce-au fost supte din popor,
    Sau V-aţi înfruptat din ele, undeva într-un ofşor ?!
    De ce moldovanul simplu jupuit şi pustiit
    Nu mai are ce să vîndă, decît propriul rinichi ?
    De ce gaşca comunista are vile şi păduri
    Pe cînd noi în ţara Voastră nu avem nici păr la fund ?
    De ce unele din posturi s-au vîndut cu milioane,
    Şi de ce judecătorii duc procesele cu anii ?
    Şi de ce nu-s investiţii, unde-s locuri noi de muncă,
    Şi de ce de Voi- bandiţii, noi fugim tocmai în tundră?
    De ce mafia conduce prin canale nevăzute
    Cu atîtea ministere, cu atîtea instituţii !?
    De ce nu aveţi curajul, să ne-o spuneţi drept în faţă ?!
    Cine-s ăştea… mafioţii, ce post ţin, şi ce reglează ?!…
    Dacă conturi, asta-i una, dacă statul, asta-i alta,
    Vrem să ştim- avem speranţă, sau lăsăm la naiba, baltă ?!
    Tot ce ne-au creat strămoşii, tot ce singuri am muncit
    Şi fugim în larga lume, doar cu ştreangul prins de gît.
    Şi de ce democraţia, pentru noi e vorbă goală
    Pentru Voi lingou de aur şi izvor de căptuială ?
    Şi de ce plătim prin vamă, pentru orice răsuflare,
    Şi de ce-s pete pe soare, ziua în amiaza mare ?!
    De ce vetrele străbune, zac în neagră pustiire,
    De ce voi aveţi palate, noi nici loc în cimitire ?!
    Şi de ce Moldova Voastră e cea mai săracă-n lume ?!
    Oare cine-i vinovatul, oare dinsul n-are nume ?!!!
    Cum nu vii tu, Ţepeş Doamne, ca punând mâna pe ei, ***
    Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
    Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
    Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!

    *, **, *** – Scrisoarea III M. Eminescu

    21 noiembrie 2010 Chisinau

    Iurie Osoianu

  2. antivlad

    Asta n-o mai ajuns sa raspindim “opera” lui Tanase. Care-i poanta?

  3. patriciu

    Dacă justiţia noastră şi-ar fi făcut datoria faţă de privatizarea ilicită a hotelelor Codru,Chişinău,Franzeluţei,posturilor de radio şi TV etc.,Mocanu nu ar fi avut nevoie să pornească lupta contra mafiei.De ce pe dumneata,d-le Tănase nu te preocupă aceste probleme,ci mai mult biografia lui Mocanu.Şi apostolul Pavel a persecutat creştinii,apoi singur a devenit creştin şi martir pentru credinţă,aşa că mai puţin ar trebui să ne intereseze ce a fost Mocanu,ci mai mult ce face Mocanu acum.Mai ales că el mai mult spune cu cine nu trebuie să votăm,adică cu partidul mafiei PD.Aţi văzut ce spune Voronin:Dacă Lupu renunţă să fie preşedinte,PCRM e de acord să facă alianţă cu PD.Oare apărînd acest element al Alianţei,cum e PD-ul,nu riscaţi să plasaţi o mină cu explozie întîrziată în Alianţă?

  4. CS

    Lupta antimafie nu se face in presa ci se investigheaza pe baza de probe de MAi, Procuratura, CCCEC. Pe baza unor acuzatii in presa nu se fac partide politice, acestea se fundamenteza pe o platforma program solida care sa cuprinda majoriatea sferelor de interes ale societatii si cu un larg suport al unor oameni cu educatie si experienta profesionala vasta. Cam asta e normalitatea.

  5. Victor

    Fară de a exagera, marele merit al lui Mocanu este ca in aceasta campanie elctorala a lucrat pentru viitorul Moldovei. Fura mullti, bogatani sunt multi, insa Palhotniuc este unicat in felul sau. Priveam eri PRIME (adica “praim”-ul, nu întimplător, acest oligarh se vede PRAIM-MINISTRU) şi mi se făcea ostil. Nimic flueint, nuimic logic … de la acest Plohotniuc. Lipsa de studii profunde, un “bîdlizma” elimentar era vizibila pentru o buna parte de telespectatori. Si daca înaintea alegerilor o buna parte din oameni cu ceva gargauni in cap se vedea ca persoane de care depind destinele Ţarii Molodvei, apoi dupa acest Plohotniuc concluzia care vine la majoritatea progfesorilor, oamenilor de afaceri, politiciernilor mici si mari … este una – “Noi, cei care ne credeam cumsecade, suntem niste gîze!!!”. Si aici e meritul mare a lui Mocanu ca, necatînd la pacatele acestuia, el ne+a dat o lecţie de moralitate. Era greata sa-l privesti si pe acest Nicolaie Chirtoaca, fost colonel CGB sovietic,…. , ambasador în SUA inaugurat de Voronin şi acul la degetul mic la piciorul sting a lui Plohotniuc.
    Despre “Timpul” şi Tănase. Acesta trebuie cumva sa-si mentna SRL+ul “Timpul”. Mai vezi, se paropie localele cu candidati noi la priimaria Chisinau, si mai stii…

  6. Valenta

    Cred ca numai Dumnezeu stie adevarul adevarat.

    Dar, oricum nu as analiza, totuna ma intreb: CINE si-ar asuma o asa responsabilitate ca MOCANU sa lupte cu mafia, care INTR-ADEVAR EXISTA, chiar si daca cineva i-ar da un milion??? – Nu cred ca ar intra cineva in aceasta lupta INEGALA, daca nu ar avea o CONVINGERE certa ca spune ADEVARUL. Asta este parerea mea.

    Mai departe: Referendumul nu a esuat din cauza lui Mocanu. Nu din cauza lui Mocanu ploua mai putin in Transnistria, de exemplu etc.

    Daca ar exista un stat de drept la noi, daca JUSTITIA nu ar fi corupta totalmente – situatie strigatoare la cer!!! – demult deja mafia ar fi fost dezradacinata.., si adevarul spus de Mocanu ar fi triumfat!

    Mereu ajung sa-mi amintesc de Isus in fata lui Pilat, fara martori si avocat… iar multimea striga: Rastigneste-l… Doamne, pana cand se va repeta aceasta “judecata” omeneasca asupra celor inocenti?

    Unicul argument a lui Tanase la intrebarea DE CE nu-l sustine pe Mocanu in lupta cu Mafia, este ca, adica, NU VREA sa distruga Alianta, ca… adica, alianta fara Lupu nu poate exista, iar Lupu nu poate exista fara mafie si, deci, prin urmare, sa nu criticam pe mafiot…, mai bine il sacrificam pe inocentul de Mocanu… si declaram ca nu suntem cumparati de mafie, ca, lumea ne va crede.

    Am inteles corect ce ati vrut sa spuneti, dle Tanase??

  7. Valenta

    Fabilistul Donici spunea pe dreptate: “Dumnezeu sa na fereasca de judecata magareasca”.
    Da, asa a spus Donici, pamanteanul nostru.

  8. Valenta

    Dovada ca Mocanu spune adevarul este inclusiv si FAPTUL ca mafiotul a cerut brusc “azil politic” lui Lupu, ca sa primeasca IMUNITATE… Caci, altfel, la ce i-ar fi trebuit Parlament, pentru care nu are nici vocatie, nici abnegatie, nici viziune…ba inca DECLARASE ANTERIOR ca nu doreste sa intre in politica. de ce acum, brusc, doreste? Prea repede isi schimba planurile, nu va pare suspect?

    Un alt argument scris in articolul lui Tanase este, ca, adica, clar ca mafiotul va fi in Parlament, iar Mocanu – nu, deci reiese ca Tanase ARE INTERES sa joace dupa cum voeste “cel puternic si mare viitor deputat”.
    … oare nu este banuitor faptul, ca Tanase abia acum scrie acest articol – de asta vara pana acum a trecut prea mult timp – ca un fel de raspuns jurnalistei de la Publica TV… daca este sau nu CUMPARAT de mafie, – Deci, abia acum Tanase scrie, cand este DEJA clar ca mafiotu va fi deputat, iar Mocanu – nu!…

    Sa mai crezi in asa jurnalisti?

  9. palade

    Tanase- Marele Manipulator

  10. Acru

    Din cele citite mai sus se pot face urmatoarele concluzii:
    1. Despre “Caracatita de pe Bac” au stiut ambii si cu mult inaintea publicului larg. … Dar Mocanul a fost primul care a pus acest adevar cataclizmic pe masa societatii noastre naive.
    2. Tanase nu neaga acest adevar, dar este contra faptului ca el a fost pus pe masa si ca aceast serviciu a fost facut nu de el dar de Mocanu. … (in loc sa-l evalueze pe Plahotniuc … Tanase focuseaza atentia spre Mocanu… nu mi se pare logic).
    3. In Moldova absolut toti jurnalistii in loc sa lupte pentru informarea corecta a societatii … ei se lupta pentru o “Cauza”. Unii pentru o “Cauza” altii pentru alta “Cauza”, ceilanti pentru a trea “Cauza” … si anume din aceasta ‘cauza’ e practic imposibil sa aflam adevarul.
    4. Duelul Mocanu-Tanase e foarte interesant de privit si care impune cititorul sa-si puna intrebari Shakcsperiale de tipul “Adevar pur sau Cauza victorioasa?”.. “Exista oare adevar absolut?”..

    Personal eu ba trec de partea lui Mocanu (Nu poti trai fara ideal si Adevar e ceva pentru care merita sa lupti)..ba cad totalmente deacord cu Tanase (Ce folos sa mori frumos… lupta pentru ideal sau cauza merita sa ascuzi adevarul pe un timp scurt … Toate trebue facute la “Timplu” sau potrivit).

  11. sandu

    Dle Mocanu,
    Aveti toata simpatia mea pentru felul in care l-ati pus la loc pe jurnalistul din recenta dezbatere de la Moldova1. Cred ca mesajul Dvstra in aceste alegeri este unul adecvat situatiei din RM. Cu toate acestea, as avea citeva intrebari la Dvstra, daca imi permiteti:
    1. Campania Dvstra la alegerile din 28 noiembrie este vadit adresata vorbitorilor de limba romana. Ati initiat o dezbatere cu PD-ul. Se cunoaste ca o buna parte din electoratul PD-ului sint vorbitori de limba rusa. Nici site-ul partidului PPNT nici cel pesonal al Dvstra nu contine nici o informatie in limba rusa. Dupa cum cunosc, n-ati realizat nici o conferinta de presa sau dezbatere publica la aceste alegeri care ar fi mai accesibila pentru vorbitorii din acest segment al electoratului. De ce?
    2. Mesajul partidului si al miscarii cu care mergeti la alegere nu este unul unionist, cel putin la aceasta tema nu v-ati exprimat. Considerind apartenenta Dvstra la PPCD din anii cind aceasta formatiune, mai bine zis majoritatea membrilor ei erau promotorii unionismului, ati ramas simpatizant al Romaniei, si un roman – patriot al RM, posibil cu dubla cetatenie. Ati comentat in anii precedenti (de exemplu la interviul din emisiunea Panorama, pe youtube) ca nu exista diferenta intre denumirile moldoveni si romani. Credeti ca romanii sint on natiune sau o etnie in RM? Care ar fi solutia ca problemei identitatii in RM, dupa deja 20 de ani de independenta ?
    3. Sinteti unicul din concurentii electorali care ati propus aducerea temporara la unele functii din stat ai expertilor/profesionalilor straini pentru a evita coruptia moldovenesca, cu care deja ne-am obisnuit. Sint cu ambele miini pentru aceasta ideie. Trebuie sa recunoastem ca acesta solutie este una disperata pentru orice tara cu directie europeana, dar nu si fara precedent in istorie. Din cele mai inalte functii ale statului, presedinte, prim-ministru, procuror general, ministri, primari – care ar fi posturile pe care Dvstra le-ati incredinta acestor oameni? Cum se va face alegerea dintre acesti candidati? Vor insemna aceste posturi automat si o invitatie de a deveni, la dorinta candidatilor, cetateni ai RM?

    Va multumesc anticipat pentru raspuns si pentru mesajul Dvstra la aceste alegeri.

  12. Victor

    Un politician pe timpuri spnea de o categorie de oameni ca acestea sunt ca crocodilii: când deschide gura nu ştii dacă o face ca să zâmbească sau ca să te mănânce. Cu acest Plohotniuc, accsta maninca tot ce ii cade in drum.

  13. STEJAR

    Nu trebue sa acuzam pe TOVARICI ambasador KUZMIN pentru cele spuse caci el nu a facut decat sa ne transmita ordinele primite dela Moscova.

    Iar Mooscova pentru ce trebue acuzata cand GLOATA MULDU-fufuleasca si majoritatea politicienilor sunt in EXTAZ fata de civilizatia ruseasca uitand EXTERMINARILE si gropile cu var din Moldova ??????????
    Cum poate actiona altfel Moscova cand 98 la suta din moldoveni cu KOKO-ii in frunte sunt contra UNIRII cu Romania ???????????
    Ascultati-l pe VORONOFF, pe DODONOFF, LUPOFF , FILATOFF, toti spun lucruri fiferite in aparenta dar aceleasi in fond ::::::::::: Statalitate MULDU – fufuleasca, Suveranitate cu conditia ca trupele rusesti sa ne o asigure in Transnistria,
    si REFUZ de a admite UNIREA Moldovei cu ROMANIA.

    Si gasesc inca o scuza pentru TOVARICI KUZMIN si pentru autoritatile dela Mooscova :::::::::
    Cum poate Moscova sa vorbeasca altfel cand occidentul , cel europeean si cel american , nu inceteaza sa dea certificate de buna purtare regimurilor TOTALITARE cum ar fi cel dela CHISINAU si personal RENEGATULUI de EXTREMA STANGA VORONOFF ?????????

    ALIANTA, inainte de a discuta cu orice oficial occidental la Chisinau ar trebui mai intai sa i se aminteasca CRIMELE KOKO-munismului pe aceste pamanturi , iar acesti occidentali sa aiba BUNUL SIMT de a se abtine de a pune semnul egalitatii intre partidele DEMOCRATICE – victime si organizatia TOTALITARA KOKO-munista PCRM.

    ORICE cuvant in favoarea comunismului si a PCRM-ului este o insulta, un gest criminal fata de victimele koko-munismului din moldova si din lumea intreaga.
    Manifestat-va demnitatea de ROMANI, Vointa de a va UNI cu ROMANIA, si atunci MOSCOVA si ambasadorii ei va vor acorda respectul ce vi se cuvine.

    A BON ENTENDEUR, SALUT.

  14. patriciu

    Cînd văd că Tănase are atîta grijă de biografia lui Mocanu,fără să doresc îmi aduc aminte de unele epizoade picante din viaţa d-lui C.Tănase în 1995-96 cînd eşea dimineaţa lîngă chioscurile de vi-za-vi de poarta pieţii de la Ciocana.Detalii intenţionat nu vă voi povesti,dar dacă cineva nu crede,mai am legături cu unii martori.Nu voi face asta deoarece părţile pozitive ale activităţii d-lui C. Tănase sunt mai importante pentru neam şi onoarea breslei ziariştilor,doar servim ,după cîte înţeleg deocamdată,aceeaşi cauză.Dacă aşi face şi eu şi încă cîte cineva să răscolim paginile neplăcute ale biografiei d-lui C.Tănase,cine ar avea de cîştigat? De ce d-lui nu ar gîndi la fel ca mine cînd e vorba de biografia d-lui Mocanu?D-le Tănase,cu d-ră nu se procedează utilizîndu-se loviturile necavalereşti ce ar aduce beneficii doar răuvoitorilor neamului,de ce d-ta nu procedezi la fel cînd e vorba de Mocanu şi cauza pentru care luptă partidul “Pentru neam şi Ţară?

  15. patriciu

    Mai uitaţi-văce îi scriu lui tov.Dodon la articolul d-lui cu “Proiectul moldovenesc”,poate vă include-ţi şi d-ră.Aberaţiile d-lui moldovenist-stataliste mă inspită.Ce m-aşi face fără ele?

  16. Plahotniuc tinteste precis functia de premier. Spune ca actual premier se joaca de a conducerea,
    http://prime.md/ro/news/dnevnik-izbiratelnoy-kampanii-96696/

  17. Plahotniuc crede ca actualul premier se joaca, dar nu conduce guvernul! Iaca, eu Plahotniuc stiu cum sa conduc!
    http://www.sergiumocanu.md/?p=1374&cpage=1#comment-5181

  18. Fabula cu “raul mai mic” continua sa fie recitata sacadat pe plaiul nostru. O fi avind si ea rostul ei, doar ca unul ca mine a abosit sa mai alerge dupa himere. Bineinteles ca dorim perpetuarea AIE pentru a ne debarasa de PCRM, dar oare se merita a inchide ochii la injustitiile prezente si cele viitoare? N-as dori ca mai apoi sa nu prea mai gasim diferente intre AIE si PCRM………….. S-apoi de cind Plahotniuc reprezinta AIE? Poate de atunci de cind Lupu a ramas o coala de xeroxata a paradisului ce urma sa ne inunde? Pina unde si de cind a indica hotiile la un asemenea nivel reprezinta reglare de conturi si torpilarea AIE-ului? Daca AIE-ul se si vede fata mare, nu are decit sa se curete si sa se spele de miresme nesanatoase (plahotniuce) ca, desi neplacuta, o asemenea cadere “in ispita” sa-i fie iertata. Nea Costache, ar fi cu cale, sa se supere mai putin pe omul Mocanu, care poate n-o fi sfint, dar care e departe de a aduce atita nefericire cita preconizeaza omul de “afaceri” (murdare) Plahotniuc. Vesela si nobila misiune sa dai prin Edelweis din ceea ce ai furat a ceea ce trece printre degete. Daca “ii pasa” nu are decit sa intoarca statului si oamenilor tot ceea ce a luat cu japca si gestul in cauza va fi de mii de ori mai prodigios decit chinurile edelweis-ului.
    Urez “provocatoruluiu si mizerabilului” Mocanu sa aiba forte, convingere si mijloace sa reziste in lupta cu mincatorii de viitor!!!

  19. Gladiator

    Fiecare cu pacatele sale Dar patriarhul tanase in ale scrisului se pare ca e cam ametit de glorie Ciudat de mute ori incearca sa dicteze si sa maenvreze intr-o situatie cruciala aducand niste dovezi infantile Uneori chiar ma gandesc cu cine e Stim bine ca la inceputuri a fost sponsorizat si de Tcaciuc ca figura pe lista neagra a jurnalistilor kgb-isti etc ca a cantat in struna lui Rosca Nu vreau sa/i numar pacatele Dar a ramas in picioare ba spune ca AIE nu aer sanse ca a ratat campania ba ca el e proAlianta dupa ce spune ca Filat e contrabandistul nr. 1 in Balcani Si inca ceva de cand romanul Tanase ii incrimineaza lui Mocanu ca l-a elogiat pe Antonescu de parca maresalul ar fi dusmanul nostru, si nu eroul? Cine esti Tanase sponsorizat si de roamni si de …

  20. andrei

    BRAVO DM. MOCANU!!!!!!!!!!!! AVETI VOTUL FAMILIEI NOSTRE!!!!!!!!!!

  21. Vă îndemn pe toţi să mergeţi la vot, să fiţi vigilenţi, să fiţi raţionali, să aveţi grijă de viitorul vostru

    http://blogulluivalentyn.blogspot.com/2010/11/atunci-si-acum.html

    Lume, votaţi, pe-o ureche nu vă culcaţi!!!

  22. un trecator

    Plahatniuc a trecut in parlament. Ce e de facut mai departe, domnule Mocanu?

  23. un trecator

    Plahotniuc e deja in parlament. Ce facem mai departe, domnule Mocanu?

  24. patriciu

    Am auzit comentariul de astăzi a d-lui Saharneanu.D-lui ne spunea că acei ce sau adunat în scuarul operei(forul civic”Pro Europa”) l-ar susţine pe M.Lupu.Mă întreb:Dar oare d-lui nevoie de susţinerea d-lor?
    La părerea mea,ceea la ce am participat şi eu seamănă mai mult cu un plîns din urma trenului plecat.Iată de ce:Lupu are mandat a sute de mii de alegători,acum el poate dicta celor din piaţă,la ce i-ar trebui susţinerea celora oferta cărora nu-l mai interesează.
    Să fiu în locul lui S.Mocanu i-aşi întreba pe organizatori:Mă, căc-lor,dar ce făceaţi voi atunci cînd eu vre-o 3 luni vă informam despre ce vă aşteaptă?Mă acuzaţi că lovesc în alianţă?Acum a ajuns şi la voi,după ce trenul alegerilor a plecat?Aţi devenit mare viteji după răsboi?Vai de capul vostru.Dar de la Plahotniuc v-aţi cerut voie pentru manifestaţia de eri,aţi uitat ce am păţit eu,după ce am eşit contra clanului mafiotic organizat de acest “om de afaceri”?Sunte-ţi conştienţi că unora din voi tot vi se pot organiza sechestrări de apartamente şi maşini?Vai de capul vostru,numai de plîns din urma trenului plecat sunteţi capabili,numai asta va mai rămas de făcut.Printre altele,mulţumiţi-i pentru acestea şi d-lui Con.Tănase de la “Timpul”.

  25. patriciu

    Trebuie numaidecît să eşiţi cu o reacţiela mitingul de eri,deoarece se găsesc “deştepţi” care Vă acuză că tot ce aţi făcut în campania electorală pentrua demasca acţiunile clanului mafiotic Plahotniuc a fost realizat la îndemnul şi plata comuniştilor pentru a distruge Alianţa şi partidul democrat.Lăudaţi-i pentru miopia de care au dat dovadă cînd le exlicaţi ca pentru copii cum stau lucrurile întradevăr.Ei zic acum:Da unde-i mişcarea antimafia lui Mocanu acum,făceţi ceva să se audă de ea şi puneţii la respect “marii viteji” de acum şi căc–şii din campania electorală.

  26. Imi place blogul acesta.Ar trebui un pic mai mult umor.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*